Εναλλακτικές μορφές παγκόσμιας επικοινωνίας

Στις μέρες μας, η παγκόσμια επικοινωνία είναι πολύ σημαντική λόγω της παγκοσμιοποίησης και έχει γίνει πιο εύκολη με τις τεχνολογίες επικοινωνίας να εξελίσσονται καθημερινά.

Τι γίνεται όμως όταν επιθυμούν να επικοινωνήσουν άτομα τα οποία δεν μιλάνε τις ίδιες γλώσσες; Ποιές είναι οι εναλλακτικές μορφές παγκόσμιας επικοινωνίας που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα γλωσσικά εμπόδια; 

Τα γλωσσικά εμπόδια είναι μια πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι, όταν επιθυμούν να επικοινωνήσουν με κάποιον με τον οποίο μιλούν διαφορετική γλώσσα. Είναι ουσιαστικά κάθε γλωσσικός περιορισμός που δημιουργεί σύγχυση ή εμποδίζει την κατανόηση. Η πιο απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση νέων τεχνολογιών μετάφρασης ή η πρόσληψη ενός διερμηνέα. Όταν όμως αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας που μπορούν να μας βοηθήσουν. 

Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η οπτικές μέθοδοι επικοινωνίας. Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε εικόνες, βίντεο, γραφήματα και διαγράμματα για να εκφράσουμε και να εξηγήσουμε αποτελεσματικά αυτό που θέλουμε. Είναι μια μορφή επικοινωνίας που παρατηρείται συχνά σε διαφημίσεις και σε φυλλάδια. Όταν μια εταιρεία επιθυμεί να μεταφέρει ένα γρήγορο μήνυμα για ένα προϊόν ή υπηρεσία, η οπτική επικοινωνία είναι το καλύτερο μέσο. Η επικοινωνία με τους πελάτες γίνεται χωρίς λέξεις ή γράμματα και μεταφέρει απευθείας ένα εντυπωσιακό μήνυμα.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος οπτικής επικοινωνίας είναι η χρήση εικονιδίων, δηλαδή τα emoji.  Η χρήση τους, βοηθάει στην αποσαφήνιση των μηνυμάτων και παρέχει στον αποδέκτη πληροφορίες σχετικά με το είδος αλλά και τη δύναμη των συναισθημάτων που εκφράζονται.  Τα emoji έχουν γίνει πλέον μια ανεπίσημη παγκόσμια γλώσσα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους ηλικίας 18 έως και 65 ετών χρησιμοποιούν τακτικά τα emoji, ενώ το 72% των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών θεωρούν πιο πιθανό να εκφράσουν τα συναισθήματα τους χρησιμοποιώντας emoji παρά με λόγια. 

Τέλος, μια άλλη εναλλακτική μορφή παγκόσμιας επικοινωνίας είναι η γλώσσα του σώματος. Η γλώσσα του σώματος είναι ένα σημαντικό εργαλείο όταν προσπαθούμε να γίνουμε κατανοητοί από κάποιον που δεν μιλά τη γλώσσα μας. Είναι ο τρόπος που στέλνουμε και αντίστοιχα λαμβάνουμε μηνύματα με την στάση του σώματος μας, τις κινήσεις του κεφαλιού και των χεριών μας, τις εκφράσεις του προσώπου μας, το βλέμμα μας, το χαμόγελο μας και πολλές φορές έχει μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία των πρώτων εντυπώσεων. Η γλώσσα του σώματος περιλαμβάνει επίσης την εμφάνιση, τον προσωπικό χώρο που έχει ανάγκη ο καθένας γύρω του, την δύναμη της χειραψίας, αλλά και την αντίδραση στη σωματική επαφή. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να μας «μαρτυρήσουν» τον χαρακτήρα, την διάθεση, τα συναισθήματα αλλά και τις προθέσεις του συνομιλητή μας.