Πλέον, τον 21ο αιώνα, όσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι να διαβάζουν και να γράφουν, τόσο σημαντικό είναι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και εύρεσης και αξιολόγησης πληροφοριών.
Ως ψηφιακός αναλφαβητισμός χαρακτηρίζεται αυτή η αδυναμία του ατόμου να χρησιμοποιήσει την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και τις εφαρμογές της στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην επικοινωνία.
Η κυριαρχία της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή ολοένα και αυξάνεται, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση απασχόλησης για άτομα με ελλιπή ψηφιακή γνώση.
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός αποτελούσε πρόβλημα στην αγορά εργασίας πολύ πριν την πανδημία του Covid-19, όμως η πανδημία και κατ΄επέκταση οι καραντίνες, οδήγησαν την κοινωνία στην υιοθέτηση διαφόρων ψηφιακών τεχνολογιών με γοργούς ρυθμούς. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους, τα μικρά παιδιά έπρεπε να προσαρμοστούν από τη μια μερα στην άλλη στην διαδικτυακή εκπαίδευση, ενώ οι έφηβοι άρχισαν να βασίζονται στην τεχνολογία ακόμη περισσότερο.
Η αυξημένη χρήση των ψηφιακών μέσων που προκλήθηκε από την πανδημία φαίνεται να συνεχίζει και μετά το πέρας της, με πολλές επιχειρήσεις να υιοθετούν μόνιμα νέες τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές, λόγω του χαμηλότερου κόστους τους και της ευκολίας στη χρήση τους.
Μια έρευνα του Ινστιτούτου Brookings στην Αμερική διαπίστωσε ότι, το 70% των θέσεων εργασίας απαιτούν είτε μεσαίο είτε υψηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, ένα ποσοστό που πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι θέσεις αυτές, τείνουν να έχουν και υψηλότερους μισθούς. Συνεπώς, πολλοί άνθρωποι που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στην αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή το 46% των Ελλήνων θεωρείται ψηφιακά αναλφάβητο.
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά από μικρή ηλικία καθώς η γνώση του διαδικτύου, και της τεχνολογίας γενικότερα, συμβάλλει τόσο στην μετέπειτα επαγγελματική του ζωή όσο και στην βελτίωση και διευκόλυνση της εκπαίδευσής του αλλά και την εφαρμογή πρακτικών ασφαλούς χρήσης της τεχνολογίας.
Ο εκπαιδευτικός όμιλος INGENIA προσφέρει εκπαίδευση και πιστοποίηση πληροφορικής, αναγνωρισμένη από το ΑΣΕΠ, δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ομάδα μας στα τηλέφωνα 2314 437718 και 6971653270 και στο email info@ingenia.gr