Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «σύγχρονης» & «ασύγχρονης» εκπαίδευσης στο διαδίκτυο

Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μπήκε στις ζωές μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και από τότε έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τόσο στους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτές.

Εκτοτε ακούμε συχνά να αναφέρονται στην «σύγχρονη» και στην «ασύγχρονη» εκπαίδευση στο διαδίκτυο. Ποιές λοιπόν είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο ειδών εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης; 

Η σύγχρονη εκπαίδευση στο διαδίκτυο, προϋποθέτει την ταυτόχρονη συμμετοχή του εκπαιδευτή και των μαθητών και την αλληλεπίδραση μεταξύ καθηγητή και μαθητών, άρα γίνεται σε πραγματικό χρόνο σε μια εικονική τάξη, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα όπως διάφορα μέσα τηλεδιάσκεψης. ‘Ετσι η εκπαίδευση είναι πιο προσωποποιημένη. Σε αυτό το είδος εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης ορίζονται από τον εκπαιδευτή συγκεκριμένες ώρες σύνδεσης για τα μαθήματα αλλά και για την πραγματοποίηση και τον έλεγχο εργασιών.

Από την άλλη, η ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως διδασκαλία δεν προϋποθέτει την ταυτόχρονη συμμετοχή του εκπαιδευτή και των μαθητών αλλά ούτε και την αλληλεπίδρασή τους σε πραγματικό χρόνο. Αντ’ αυτού οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης και έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε αυτό και να επιλέξουν οποιαδήποτε ώρα τους βολεύει για να το μελετήσουν και να παραδώσουν τις εργασίες τους. Έτσι η ασύγχρονη εκπαίδευση δίνει στους μαθητές ευελιξία ως προς το χρονικό διάστημα που θα διαθέσουν για την μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού. Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα ασύγχρονης επικοινωνίας με τους υπόλοιπους μαθητές και τον καθηγητή για τυχόν απορίες που έχουν. 

Στον εκπαιδευτικό όμιλο INGENIA προσφέρονται μαθήματα ξένων γλωσσών εξ’ αποστάσεως, τόσο με την μέθοδο της σύγχρονης όσο και με τη μέθοδο της ασύγχρονης εκπαίδευσης, για να διαλέξεις όποια μέθοδο είναι καλύτερη για εσένα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ομάδα μας στα τηλέφωνα 2314 437718 και 6971653270 και στο email info@ingenia.gr.