Η Γαλλική γλώσσα δεν θεωρείται μόνο η γλώσσα του ρομαντισμού και του έρωτα αλλά και η γλώσσα της διπλωματίας.
300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν Γαλλικά και από αυτούς οι 235 εκατομμύρια χρησιμοποιούν τα Γαλλικά καθημερινά ως την κύρια γλώσσα τους, καθιστώντας τα Γαλλικά ως την 5η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, μετά τα Μανδαρινικά, τα Αγγλικά, τα Ισπανικά και τα Αραβικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 1999 τα Γαλλικά ήταν η 11η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2065 θα είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο.
Τα Γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα 52 κρατών (Γαλλία, Καναδάς, Βέλγιο, Ελβετία, Κονγκό κ.α.) και μαζί με τα αγγλικά είναι οι μόνες γλώσσες που ομιλούνται και στις πέντε ηπείρους. Είναι επίσης η 2η πιο δημοφιλής γλώσσα, μετά τα αγγλικά, που επιλέγουν οι μαθητές σε όλο τον κόσμο να μάθουν, καθώς κατέχει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις ως γλώσσα εργασίας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και κύρια γλώσσα της Αφρικανικής Ένωσης.
Στην Ευρώπη, η γαλλική γλώσσα είναι συνυφασμένη με την ενωμένη Ευρώπη, ενώ οι τρεις “πρωτεύουσες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο) είναι γαλλόφωνες.
Η γαλλική γλώσσα άρχισε να γίνεται ευρύτερα ομιλούμενη σε όλη την Ευρώπη από τον 13ο αιώνα. Θεωρήθηκε εκλεπτυσμένη και συνδεόταν με την υψηλή κοινωνία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να επιλέξουν να την μάθουν για να αποκτήσουν μεγαλύτερο πλούτο και υψηλότερη κοινωνική θέση. Στα μέσα του 14ου αιώνα, τα Γαλλικά έγιναν η πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη, και άρχισαν να χρησιμοποιούνται για διπλωματικές υποθέσεις μεταξύ πολλών χωρών. Τον 17ο αιώνα, η υπεροχή του Λουδοβίκου XIV εδραίωσε τη θέση των Γάλλων και τα Γαλλικά έγιναν η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη διεθνή επικοινωνία και άρχισε να αναφέρεται ως η γλώσσα της διπλωματίας σε όλο τον κόσμο.
Στις μέρες μας, η Γαλλική γλώσσα εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Είναι επίσημη γλώσσα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των περισσότερων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO, του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Η σημασία των ξένων γλωσσών, και ιδιαίτερα της Γαλλικής γλώσσας, στη διπλωματία αλλά και την ευρύτερη αγορά εργασίας είναι προφανής. Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική έρευνα και τη γενετική και μια μεγάλη εμπορική δύναμη παγκοσμίως σε διάφορους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς κ.α.